Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Blauwalg en botulisme

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie, Clostridium botulinum. Bij mensen in Nederland is botulisme zeer zeldzaam.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water en nemen toe bij warm weer.

Bij langdurig warm weer warmt het oppervlaktewater op. Toenemende droogte kan ertoe leiden dat het water niet goed kan worden ververst en dat het zuurstofgehalte daalt. In een aantal gevallen ontstaat hierdoor blauwalg en/of botulisme.

Wanneer er sprake is van botulisme in Wormerland vermelden wij dat hieronder.

update 4 augustus 2021

Vijf dode eenden aangetroffen in de Schaalsmeerpolder bij Oostknollendam. Ook hier is mogelijk sprake van botulisme.

2 augustus 2021

Botulisme type C in Wormerland

Op 20 juli berichtten wij over mogelijk botulisme omdat er dode watervogels en vissen waren aangetroffen in een weiland gelegen aan de Barnde Molen in Jisp. Na onderzoek is botulisme type C geconstateerd. Dit type botulisme is gevaarlijk voor dieren, vooral voor honden, runderen en watervogels. Wij verzoeken u daarom om deze dieren niet in contact te laten komen met water uit de sloot in Wormerland. Vermijd uit voorzorg ook zelf contact met water uit sloten en raak dode dieren niet aan.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Het is een ernstige ziekte. De kans dat iemand botulisme krijg is echter klein. Jonge kinderen hebben meer risico op botulisme, dit komt omdat hun afweer nog niet zo goed is. Oude mensen kunnen er erger ziek van worden. Wanneer dieren veel bacteriën hebben binnengekregen gaan ze dood. Zieke watervogels kunnen, als u er op tijd bij bent, weer genezen van botulisme.

Blauwalg

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen.

  • Waarschuw de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 075- 615 6666.
  • Ziet u dode dieren? Neem dan contact op met de gemeente via 075-6512100 (ook in het weekend bereikbaar) of geef uw melding digitaal door via ons meldingenformulier. Wij halen de dode dieren dan op.
  • Raak de vogels niet zelf aan, ook niet met handschoenen.
  • Vermijd contact met het water.
  • Laat ook uw huisdieren niet in contact komen met het water.
  • Als u wilt zwemmen, kijk dan op zwemwater.nl voor de officiële zwemwaterlocaties en de huidige waterkwaliteit.
  • Voer watervogels in het voorjaar en de zomer niet, zodat er geen concentraties aan vogels ontstaan.
  • Gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig. Juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed.

Meer informatie vindt u op deze websites: