Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Molen de Koker

📍 Oosteinde 14 | Wormer | alleen op zaterdag 10:00 - 16:00 uur
👉 www.zaanschemolen.nl/project/de-koker

Rondleiding en pannenkoeken in meel- en pelmolen de Koker in Wormer

Levend erfgoed is het thema dit jaar en dat geldt zeker voor molen De Koker. Maar ook voor de molenaars. Zij vallen onder het immaterieel erfgoed! Aan de zuidkant in het Oosteinde van Wormer op nummer 14 staat iets achter de bebouwing deze meel- en pelmolen.

In 1592 wordt de molen voor het eerst vermeld. Maar in 1541 stond hier aan het Oosteinde al een meelmolen. De molen is in 1840 verbrand en toen dit in 1866 voor de tweede keer gebeurde, werd molen De Hoop uit Graft door de toenmalige eigenaar Dirk van Egmond opgekocht en hier neergezet. De molen is van oorsprong een Zaandijkse papiermolen op stelling uit 1679 die in 1848 naar Graft verplaatst werd.

Molen De Koker was tot omstreeks 1930 in bedrijf. In 1944 werd de vervallen meelmolen door Vereniging de Zaansche Molen voor 500 gulden van Cornelis Koomen gekocht. Door de oorlog en de nasleep hiervan duurde het nog enkele jaren voordat de molen kon worden gerestaureerd. In 1947 werd het rietdek vervangen en in 1949-1950 werd de rest van de molen hersteld, waarna in 1980 en 1988 nog een aantal restauraties volgden.

Regelmatig wordt er nu door vrijwillige molenaars mee gedraaid. Zij geven graag meer uitleg over de geschiedenis en de werking van de molen. Met de Open Monumentendagen is het bij de molen altijd plezierig vertoeven. De vrijwillige molenaars hebben met wind in de zeilen weer een hoeveelheid meel gemalen waar de vrouwen van de molenaars pannenkoeken mee bakken. Voor deelnemers aan de Open Monumentendagroute-Wormerland ligt er een pondje pannenkoekenmeel klaar. Dit alles zolang de voorraad strekt en de dames het pannenkoeken bakken bij kunnen houden.

Hoe werkt een meelmolen

Wormer heeft veel van haar bekendheid aan één activiteit te danken: het bakken van scheepsbeschuit. Om dit beschuit te bakken had men voldoende meel nodig, er moest dus tarwe worden gemalen in de molens van het dorp. Op YouTube vind je een leuk 360°roundview filmpje. Hierin leidt de molenaar je alvast rond en als je het beeld schuift kun je in alle richtingen kijken, zelfs achter de camera. Op deze pagina, onder de foto's, hebben we ook een link naar het filmpje toegevoegd.