Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Bestemmingsplan algemeen

Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. In een bestemmingsplan staat welk gebruik en welke bebouwingsmogelijkheden van de gronden zijn toegelaten.

Een bestemmingsplan kent drie onderdelen:

  • Toelichting
    Hierin zijn de kenmerken van het buitengebied, een dorpskern, stad of wijk vastgelegd. Daarnaast worden de beslissingen van het rijk, de provincie of gemeente die relevant zijn voor het plangebied in de toelichting opgenomen. Ook worden belangrijke onderdelen en de ontwikkelingen voor het plangebied in kaart gebracht. De toelichting is er vooral om de bedoeling van het plan te verduidelijken.
  • Verbeelding of plankaart
    Dit is een kaart met kadastrale ondergrond waarop de verschillende (sub)bestemmingen welke voor het plangebied van toepassing zijn visueel worden weergegeven.
  • Regels
    In de regels wordt het gebruik geregeld dat voor de afzonderlijke bestemmingen mogelijk is. Daarnaast wordt opgenomen of er gebouwd mag worden binnen de bestemming en onder welke voorwaarden.

Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan waar u mee te maken krijgt als u bijvoorbeeld:

  • een stuk grond wilt bebouwen of gebruiken;
  • een bestaand pand wilt verbouwen;
  • het gebruik van het pand wilt wijzigen.

Op de landelijke website van Ruimtelijke plannen kunt u alle geldende plannen inzien. Met de onderstaande link kom je op de website van Ruimtelijke plannen. Hier kunt u met uw postcode en huisnummer de gewenste locatie vinden. In de video wordt kort uitgelegd hoe de website werkt.

Website - Ruimtelijke plannen

video - uitleg website

Met de volgende link komt u direct bij de pagina van de gemeente.

Website - Ruimtelijke plannen: gemeente Wormerland

Een structuurvisie geeft aan hoe wij ons, als gemeente, verder willen ontwikkelen. Het laat zien welke ontwikkelingen er op ons afkomen, wat voor gemeente we willen zijn en wat we daarvoor moeten doen. De structuurvisie geeft de kaders aan waarbinnen de gemeente het ruimtelijk beleid uitwerkt. Een structuurvisie is vooral een strategisch document. Het geeft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkelingen aan.

In een structuurvisie vindt u dan ook geen concrete plannen of informatie over wat er bij u in de straat gaat gebeuren. Op de structuurvisie baseren college en raad besluiten en plannen, zoals het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan van uw woongebied staat wel in detail beschreven wat er voor ontwikkelingen in uw straat mogelijk zijn.

Documenten Structuurvisie

Hoe ziet de gemeente Wormerland eruit in 2025? Waar mag u huizen bouwen, welke mooie plekjes willen we beschermen? Wat is er nodig om een vitale gemeente te zijn? Wat kunnen we daar nu al aan doen? Daarover heeft de raad van de gemeente Wormerland op 21 oktober 2014 de structuurvisie en de plankaart vastgesteld. De structuurvisie is een lange termijn visie op de ruimtelijke toekomst van Wormerland tot 2025. De structuurvisie is ook in een viewer in te zien op ruimtelijkeplannen.nl

Website - Ruimtelijke plannen

Opgaven Structuurvisie Wormerland 2025

De gemeente Wormerland streeft in de structuurvisie de volgende drie doelen na:

  1. Dynamische en duurzame woon- en werkomgeving in de kernen;
  2. Een onderhouden, toegankelijk en recreatief veenweidelandschap;
  3. Een agrarische en duurzame droogmakerij.

Deze drie hoofdopgaven zijn onderverdeeld in een aantal concrete ruimtelijke opgaven die we tot 2025 nastreven.

Dynamische en duurzame woon- en werkomgeving in de kernen

  1. Invulling van de huidige woningbouwlocaties en een studie naar mogelijke woningbouw op locatie IJsbaan, Poelweg, Eiland Bloemendaal, Rietland bij de Baak en Spijkerboor;
  2. Ontwikkelen van woonzorgservicepunten binnen alle kernen;
  3. Revitalisatie industrielandschap aan de Zaan, hergebruik van historische pakhuizen en ontwikkeling hotel aan de Zaan.

 Een onderhouden, toegankelijk en recreatief veenweidelandschap

  1. Zonering van het Wormer- en Jisperveld in 3 zones: natuurbeheer en extensieve dagrecreatie (zone 1), agrarisch natuurbeheer en extensieve dagrecreatie (zone 2) en agrarisch met dag- en verblijfsrecreatie (zone 3);
  2. Behoud kenmerkende blok- en strokenverkaveling en openheid veenweidegebied (zone 1);
  3. Realisatie recreatieve steunpunten, nieuwe wandel- en struinroutes en een ponton in De Marken.

Een agrarische en duurzame droogmakerij

  1. Vergroten, verbreden (op recreatieve vlak) en omvormen (naar waterberging, duurzame energie en akkerbouw) van agrarische bedrijven.
  2. Ontwikkelen van een agriroute (gedeeltelijk afsluiten Westerdijk), ruiterroutes, ontbrekende schakel in fietsroutenetwerk en een toeristisch opstappunt.