Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Omgevingsvisie Wormerland

De omgevingsvisie Wormerland is op 8 maart 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. De visie gaat over de toekomst van onze gemeente. Hoe richten wij onze ruimtes in en hoe zorgen wij er voor dat dit onderling goed afgestemd is? De visie gaat over onze directe leefomgeving en zorgt voor de verbinding tussen alle verschillende thema’s die voor onze leefomgeving belangrijk zijn. We beschrijven waar we nu staan, wat we willen bereiken en hoe. 

In de omgevingsvisie legt de gemeente de ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Een omgevingsvisie is een richtinggevend instrument.

Een Omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. De gemeente stelt één Omgevingsvisie vast voor het hele grondgebied. Hoe de gemeente een omgevingsvisie opstelt, is vormvrij. Een Omgevingsvisie is zelfbindend voor de gemeente en bindt burgers en marktpartijen niet direct. Dat doet het Omgevingsplan. Als opvolger van alle bestemmingsplannen wordt ook één Omgevingsplan opgesteld voor het hele gemeentelijke grondgebied.

De uitspraken in de Omgevingsvisie zijn richtinggevend en vragen uitwerking, zowel op thema als gebiedsgericht. Daarbij zullen steeds opnieuw ruimtelijke en financiële beslissingen moeten worden gemaakt.

De Omgevingsvisie Wormerland bestaat uit een aantal onderdelen. In hoofdstuk 2 worden de identiteit en kernwaarden beschreven. In hoofdstuk 3 worden de hoofdthema’s uitgewerkt die voor de hele gemeente gelden. Per thema wordt verwoord wat er speelt en wordt de visie beschreven. De visie is in hoofdstuk 4 uitgewerkt per deelgebied. Tot slot gaat hoofdstuk 5 in op de uitvoering.

Omgevingsvisie Wormerland

Samen met de inwoners hebben we een goed beeld kunnen vormen van wat de identiteit en kernwaarden van Wormerland zijn en ook hoe we ons willen ontwikkelen. De belangrijkste ‘kernbegrippen’ waar we trots op zijn en waar we aan willen werken, zijn ’natuur, recreatie en rust, ‘kleinschalig en dorps’, ‘voorzieningen’ en ‘wonen’. Deze staan in hoofdstuk 2.

In hoofdstuk 3 zijn de belangrijkste thema’s samengevat en zijn verwijzingen opgenomen naar de bijbehorende beleidsstukken met meer diepgaande informatie en achtergronden. De thema’s zijn:

  • Wonen: belangrijk is het bouwen van minimaal 70 nieuwbouwwoningen per jaar gemiddeld tot 2030;
  • Cultuurhistorie en bebouwd gebied: belangrijk is dat cultureel erfgoed en onze cultuurhistorische identiteit een (nog) belangrijkere rol gaat vervullen bij het versterken van de identiteit en ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente;
  • Landelijk gebied, natuurgebieden en groen: belangrijk is het behoud en de verdere versterking van het waardevolle veenweidegebied en de droogmakerijen;
  • Recreatie en toerisme: belangrijk is dat gevolg wordt gegeven aan de nota Recreatie en toerisme Wormerland 2020-2028;
  • Veiligheid en bereikbaarheid: belangrijk is een gezonde en veilige fysieke leefomgeving inclusief aandacht voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming;
  • Energie en duurzaamheid: belangrijk zijn de energietransitie en de RES, de Transitievisie Warmte, de Wijkuitvoeringsplannen en klimaatadaptatie;
  • Voorzieningen: het op peil houden, uitbreiden en de bereikbaarheid van voorzieningen is belangrijk voor het behoud van een goed woon- en leefklimaat;
  • Sociaal domein: Wormerland zet in op vier speerpunten: gezonde leefstijl, mentale gezondheid, gezond ouder worden en gezonde leefomgeving;
  • Maatschappelijke participatie en samenleving: er is in Wormerland een samenhangend en breed activiteiten- en voorzieningenaanbod in onderwijs, sport en cultuur;
  • Ruimtelijke kwaliteit: een goede ruimtelijke kwaliteit is belangrijk, omdat dit een basisvoorwaarde is voor een goed woon- leef- en ondernemersklimaat.

Op de visiekaart kunt u zien wat het hoofddoel voor een locatie is. U kunt vervolgens in Hoofdstuk 4 lezen wat er op die plek speelt, wat we willen bereiken en hoe we dat willen bereiken. De visiekaart vindt u onder het kopje Omgevingsvisie.

De deelgebieden (de droogmakerijen, het veenweidegebied, het natuurgebied, het stedelijk gebied enzovoort) hebben ieder haar eigen kwaliteiten, kansen, ambities en opgaven, die weer leiden tot verschillende ontwikkelingsmogelijkheden. Belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld: het behoud en versterken van de veenweidegebieden en de droogmakerijen, het vergroten van de recreatieve mogelijkheden, zowel op kwaliteit als op aantallen inspelen op de woningbehoefte en werken aan een veilige en gezonde leefomgeving, rekening houden met cultuurhistorische waarden, het concentreren van voorzieningen, inspelen op duurzame mobiliteit, de energietransitie en de transformatie van de Zaanoever.

Een omgevingsvisie is geen doel op zich. Die willen we graag samen werkelijkheid laten worden. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? In hoofdstuk 5 staat hoe wij omgaan met initiatieven. Met de spelregels en processtappen weet u als initiatiefnemer waar u aan toe bent en wat je kunt verwachten. We zijn blij met initiatieven die passen binnen de visie en stellen daarbij de volgende vragen:

1. Is sprake van meerwaarde? Draagt uw initiatief bij aan de doelen en ambities in Hoofdstuk 3 (thema’s) en 4 (deelgebieden en locaties)?

2. Is er voldoende draagvlak (ga in gesprek met u omgeving)?

3. Is het initiatief uitvoerbaar (omgevingsaspecten, beleid andere overheden)?

De inzet van de gemeente is afhankelijk van het initiatief. De gemeente kan hierin prioriteiten stellen. Niet alles kan tegelijk.

De integrale afweging vindt plaats door een stappenplan te doorlopen. We bepalen gezamenlijk of een idee goed is en tot uitvoering kan komen. De gemeente bewaakt de samenhang en hakt uiteindelijk de knoop door.

Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via e-mail of bel 0756512100