Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Project groot onderhoud Wezenland

De openbare ruimte in de wijk Wezenland is toe aan groot onderhoud. De wegen en het riool zijn inmiddels ruim 40 jaar oud en toe aan onderhoud en/ of vervanging. Dat geldt ook voor de groenvoorzieningen. Gelijktijdig met dit groot onderhoud nemen we maatregelen die uw wijk meer toekomstbestendig maken.

Wijkaanpak: Wezenland toekomstbestendig!

We hebben steeds meer te maken met de effecten van klimaatverandering, zoals hevige regenbuien en langere hitteperiodes. Dit kan leiden tot wateroverlast en extreme warmte. Daar willen wij op voorbereid zijn. Dit doen we door maatregelen uit te voeren op gebied van:

  • Afwatering: verbeteren waterberging en afvoer;
  • Groen: toepassen van open verharding en waar mogelijk meer plantsoen;
  • Speelplekken: onderhoud en inrichting afstemmen op de (toekomstige) gebruikers;
  • Verhogen: weg op oorspronkelijk niveau brengen;
  • Verlichting: vervanging lantaarns;
  • Parkeerplekken: verbreden naar huidige standaard.

  • Januari - maart 2024 kapvergunning
  • April - mei 2024 aanbesteding
  • September 2024 - april 2025 uitvoering

Hieronder volgt een overzicht van de werkzaamheden en de overlast die dit veroorzaakt:

Bomenkap Wezenland

Op de kapvergunning zijn bezwaren binnengekomen en deze zijn juridisch getoetst. Het gevolg is dat de kapaanvraag nader onderbouwd moet worden, door per boom te motiveren waarom deze gekapt moet worden.

Tussen 24 mei en 7 juni konden bewoners van de wijk Wezenland een online enquête invullen over het groot onderhoud in de wijk. Tijdens dit groot onderhoud worden kansen aangegrepen om de wijk toekomstbestendiger te maken. Daar betrekken we graag de bewoners bij. In de enquête zijn de ervaringen op het gebied van wateroverlast, verkeersveiligheid, parkeren, verlichting, groen en speelplekken geïnventariseerd. Ook zijn er ideeën en wensen verzameld voor de verdere uitwerking van het inrichtingsplan. 65 Mensen hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

Wijze van uitwerken

In de enquête zijn vragen op twee verschillende manieren gesteld. Enerzijds door middel van meerkeuze, een schaalbalk en open vragen. Anderzijds door punten en gebieden op de kaart aan te geven en daar een opmerking bij te plaatsen. Hierdoor zijn de resultaten op twee verschillende manieren uitgewerkt:

  1. Alle reacties samengevat in bijvoorbeeld grafieken en cirkeldiagrammen. Je kunt deze uitwerking vinden in de bijlage: Resultaten Maptionnaire.
  2. Specifieke, locatie-gebonden reacties aangegeven op themakaarten. Dit zijn verschillende bijlages met de namen: Overzicht Wateroverlast, Overzicht Verkeersveiligheid, Overzicht Parkeren, Overzicht Verlichting en Overzicht Groen.

Hieronder leest u de samenvatting van de input gegeven vanuit het projectgebied. De vragen waren niet verplicht om in te vullen. Hierdoor is het aantal respondenten per vraag verschillend.

Resultaten Maptionnaire.pdf

Ervaring van bewoners

Wateroverlast: 40 ondervraagden hebben door middel van één of meerdere punten op de kaart aangegeven wateroverlast te ervaren. In 33% van de locaties was dat het gevolg van een normale regenbui. Veel genoemde opmerkingen gaan over water wat blijft staan op de weg of op parkeerplekken en over verzakkingen als gevolg van zand wat wordt weggespoeld.

Verkeersveiligheid: 29 ondervraagden hebben door middel van één of meerdere punten op de kaart aangegeven waar de verkeersveiligheid verbeterd kan worden. De punten concentreren zich met name op de route tussen de Kokerstraat en Achterhoede. Veel respondenten benoemden het treffen van maatregelen om de snelheid van auto’s te beperken.

Parkeren: Zeventien ondervraagden hebben met locaties op de kaart aangegeven welke problemen zij daar ondervonden met betrekking tot parkeren. In enkele gevallen zijn locaties aangewezen waar verbreding van de parkeerplaatsen tot knelpunten zou kunnen leiden.

Verlichting: Twaalf ondervraagden hebben opmerkingen op de kaart gezet met betrekking tot de verlichting. Hierin werd op zeven locaties de behoefte uitgesproken om donkere plekken beter te verlichten. 

Groen: 27 ondervraagden hebben in totaal 39 locaties aangewezen waar zij ideeën hadden ter verbetering van het groen. Veel genoemd is de grootte van de bomen met overlast als gevolg (20 locaties). Daarnaast wordt ook opgemerkt dat de plantsoenen aan vernieuwing toe zijn (negen locaties). Er waren vier locaties zonder opmerking, drie locaties waar overlast werd ervaren anders dan de grootte van de boom (hars, vogelpoep, allergie) en 3 locaties waar het verlagen van de struiken ten behoeve van de verkeersveiligheid werd benoemd.

Speelplekken: Voor de speeltuinen Wezenland, Roze Ven en Haremakers zijn in totaal 57 suggesties gedaan ter verbetering. De uiteenlopende suggesties zijn samengevat op pagina 25, 29 en 33 in de bijlage Resultaten Maptionnaire.

Ophogen: Met betrekking tot de ophoging zijn een aantal vragen gesteld. Deze zijn in behandeling en worden beantwoord op de inloopavond.
 

Overzicht Wateroverlast

Overzicht Verkeersveiligheid

Overzicht Parkeren

Overzicht Verlichting

Overzicht Groen