Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Engewormer 6 Wormer

Toen dit huisje, dat toen nog ’t Spul heette, tien jaar geleden te koop stond waren Frans en Janny op slag verliefd en besloten het te kopen. Het was piepklein en stond scheef, maar dat kon ze niets schelen en hoe ze ook door hun omgeving werden gewaarschuwd, ze kochten het… ach ja, ‘wie verliefd is verliest zijn verstand’ en daarmee hadden ze meteen een nieuwe naam voor hun huisje: Amantes Amentes.

Hoe het donkergroene huisje plaats moest maken voor het oudere nieuwe huisje

Door de jaren heen verzakte het huisje steeds meer en er kwamen scheuren in het woonhuis en de keuken, het voorste gedeelte, maar ook in het nieuwe, achterste deel in de slaapkamer en badkamer. Het was niet meer te redden en na diverse onderzoeken door specialisten werd duidelijk dat er meer nodig was dan een kleine renovatie. In overleg met de monumentencommissie hebben zij het toen grootscheeps aangepakt. Het donkergroene huisje, zoals het jaren aan de Engewormer stond werd gedemonteerd en opnieuw opgebouwd, maar dan naar voorbeeld van hoe het er daarvoor uitzag.

Duurzaam herbouwd

Door het huisje helemaal te demonteren werd het ook heel makkelijk om het ook gelijk duurzaam te herbouwen. Alles is nu goed geïsoleerd en het huisje is van het gas af. Er liggen zonnepanelen die nauwelijks opvallen op de zwarte dakpannen van de aanbouw en er staat een warmtepomp in de tuin.

Warmtepomp in camouflagetenue

Met een foto van het groen achter de warmtepomp hebben Frans en Janny fotofolie besteld en daarmee de warmtepomp laten beplakken. Zo gaat toch in elk geval wat eerst wit afstak nu mooi op in de omgeving.

Hoe het huisje er nu uitziet

De mannen die het huisje opnieuw hebben opgebouwd hebben deels gebruik gemaakt van de balken en planken uit het oude huisje en voor het overige is gebruik gemaakt van duurzaam hout. De smuiger is weer op de originele plek teruggezet en daarmee is ook de schoorsteen weer midden op het dak geplaatst.

Nieuw huisje zoals het voor het oude huisje was

Voor de herbouw van het huisje is gebruik gemaakt van een foto van rond 1900. Het ziet er nu dus anders uit dan de gemiddelde voorbijganger tot 2020 gewend was. Het donkergroene huisje heeft plaats gemaakt voor een lichtgroen huisje. Door afschrapen van oude verflagen moet dat de oorspronkelijke kleur zijn geweest. Als je nu denkt ‘maar wat loopt die goot raar scheef’? Daarmee werd het regenwater naar een grote bak op het erf geleid om een grote kuip te vullen voor de was. Ook toen werd er al nagedacht over efficiënt gebruik van natuurlijke middelen!

Wil je meer weten? Kom dan tijdens de Open Monumentendag naar Engewormer 6. Frans en Janny vertellen nog steeds met heel veel liefde over hun monumentale huisje dat klaar is voor een duurzame toekomst!